ART

L'art bizantí té com a característica principal l'adaptació d'elements grecoromans i orientals a la concepció del cristianisme.Les representacions més significatives es troben en:
  • Arquitectura
  • Mosaics
  • Pintura

L'arquitectura es caracteritzava per l'ús de la cúpula sobre una planta creuada i petites cúpules als laterals, que donen al estil bizantí un estil molt particular. Era molt usada la cúpula sobre pexines. Altres elements varen ser les columnes, arcs i pilars. Les construccions més importants varen ser les esglésies, entre les que destaquen Santa Sofia, a Constantinoble, la de San Marco, a Venècia i la de San Vitale, a Rávena (Itàlia).

SantaSofia1.jpgstasofiadib.jpg

Stasofiatexto.jpgiglesianave.jpg
iglesia.jpgEls Mosaics van ser un dels elements de decoració més utilitzats per revestir les parets i les cúpules. Es feien amb tesel.les o peces menudes de creàmica o vidre de colors. Els més famosos estan a l'esgésia de San Vitale a Ravenna, destacant el que representa a Justinià i la seua cort:

justiniano.jpgsanvitaljustiniano.jpg


Per decorar, també s'utilitzava la pintura, on destaquen els grans pantocrators, que representen a Crist i els icones, que són representacions de sants i figures sagrades, fetes sobre taules de dimensió reduïda.

pantocrator.jpgicones.jpg


Per vore o imprimir un resum de l'art obri aquest arxiu:

Per finalitzar vorem un video, que a més servirà per repassar tot el tema de l'Imperi bizantí:


I una visita per dins de l'església de Santa Sofia, que actualment és una mesquita musulmana:
COMPROVA EL QUE SAPS

1. Quines influències tenia l'art bizantí?
2. On trobem les majors manifestacions artístiques?
3. Quines esglésies destaquen en l'art bizantí? quins elements s'utilitzen?
4. Què son els mosaics? Quin és el més conegut?
5. Què són els pantocrators? I els icones?